Ny runda i skogen .....

Sådärja, så var det dags för veckans runda i skogen idag igen då. Det blev en liter kantareller och lite annat smått och gott även idag. Dröjer väl ytterligare ett par veckor innan den egentliga svampsäsongen kommer i gång men fram tills dess blir det en runda i veckan i alla fall.

Det var lite trögt att både gå och cykla idag. Kan kanske bero på sviterna efter traskandet genom Malmö i lördags. Lyckades ju vrida mitt knä lite konstigt så jag har fortfarande ont i det vid vissa rörelser men det går över. Vi hade i alla fall en toppenhelg vi tjejer, Tjarstin, Millemor o jag. I fredags var Tjarstin o jag ute på en nostalgitripp till min ungdoms kvarter, inte långt från där hon bor nu. Numera finns det ju ett par kvarterskrogar där så det blev lite vin på ett par stopp på vägen. I lördags kom även Millemor, hon har ju stått och sålt hundgodis på Sjöbo marknad torsdag o fredag och slutade så sent i fredags så hon kunde inte vara med redan då. Vi mötte henne på Södervärn och sedan traskade vi runt lite på "Möllan" innan vi styrde kosan mot Lilla Torg där vi passade på att fylla våra knorrande magar med en räkmacka och lite gott att dricka. Jisses, har ju nästan glömt att man blir hungrig av att *ögonshoppa* .... inte lätt att komma in till storstan från bonnvischan inte *S*. På tillbakavägen stannade vi och tog ett par glas vin på en italiensk resturang i närheten av Davidshalls torg och tack o lov gick bussen ända hem Tjarstin därifrån. Snacka om att det var *nån* som somnade snabbt efter middagen den kvällen så jag var nog ganska trött. 

Nästa förmiddag var det dags för hemfärd för min del. Ville inte vara bort mer än nödvändigt då det var första gången katterna var ensamma hemma mer än ett par timmar. Det var inte utan att det var med bävan jag öppnade ytterdörren. Väntade mig få se ett hus i totalt kaos men det var faktiskt helt ok. En enda ynka blomkruka hade åkt i golvet så de har skött sig exemplariskt tycker jag. de var i alla fall nöjda när jag kom in. Satt som plåster i hälarna på mig o släppte mig inte ur sikte för en sekund *L*  plus att de tiggde *mjuk* mat som besatta. Var kanske inte så kul att få nöja sig med torrfoder i ett dygn (Första dygnet hade dom båda delarna).

Veckan har i övrigt förflutit i ett ganska lugnt tempo .... dels har jag haft förbannat ont i mitt knä, dels har jag frusit som f-n ett par dagar. Dessa dagar har tillbringats under ett täcke och tillsammans med Stieg Larssons bok Män som hatar kvinnor. Idag har jag röjt i garaget så jag kunde få in hyllorna som stått i köket tidigare. Gissa om det var skönt att få undan en massa som staplats på höjden där inne tidigare. Är lite mer överskådligt nu och dessutom fick jag lite utrymme ledigt till alla mina blomkrukor som förvaras utomhus nu. Ska ta itu med dem under helgen tror jag. Ska ha barnbarnen här på lördag och jag hoppas det blir såpass till väder så vi kan vara ute en del.

Nu ska jag ha dejt med herr Larsson och sängen ..... det blir väl som vanligt, två kattungar som försöker konkurrera med boken *S*.....

image38 

Ut i skogen ska vi gå ......

133857-42

Har tagit mig en tur till skogen idag. Var ruskigt nyfiken på om det börjat ploppa upp lite andra svampar än kantarellern men det var inte mycket. Såg en enda Karljohan men det var bara foten kvar av den för resten hade sniglarna kalasat på. Tog en bild på en snigel i full färd med att glufsa i sig en flugsvamp men den blev tyvärr inte så bra. Är lite svårt få bra närbilder med en enkel digitalkamera. (Ohhh, vad jag saknar makrofunktion på kameran.) Flugsvampar var det däremot gott om men om det var Panterflugsvamp eller Gråfotad sådan är jag lite osäker på.
133857-41
Som sagt...svårt hitta fokus på närbilder med den här kameran *L*.  Äsch det får duga i alla fall. Det fanns även en del Stinksvamp eller Liksvamp som den också kallas och det kunde man inte undgå att märka. Lukten av dem kändes på långt håll. Fick inga bilder på dem då de till största delen var uppätna av skogens innevånare, hur man nu kan stoppa i sig nåt som luktar så vedervärdigt. Där ligger surströmmingen i lä vad det gäller doft *L*.

Hittade också nåt som egentligen inte alls borde finnas där i den skogen, nämligen Tallört.
133857-42
Anledningen till att den inte borde finnas där är att den som namnet säger borde finnas i närheten av tall och det finns inte en enda tall där. Det är längesedan jag såg sådana och de växte lite här och där längs med stenmuren som går genom skogspartiet jag brukar gå i.

Givetvis hittade jag en del kantareller också, inte så många men det blev en pastasås till middagen i alla fall *S*. Är inte så där över sig lyrisk över *gulingarna* förstås, visst är dom goda men det finns godare svamp med mer smak i. Tror nog det finns vissa i min umgängeskrets som vet vad jag menar. De har nämligen fått smaka på min trattkanatrellsås ..... Som det ser ut just nu blir det en bra svamphöst så det blir nog ett antal mils knatande i skog o mark vad det lider och jag ser verkligen fram emot det. Ska bara rota fram delarna till min svamptork så den är redo när det blir dags.

Upptäcksfärder mm

Jag har nu startat en egen kategori för Martina och Lucy. Ska försöka berätta lite om deras vedermödor när de går på upptäcksfärd i den här farliga djungeln jag har här hemma. Farorna lurar överallt *S*.

 

Det är nu tre veckor sedan de kom hem till mig och de växer så det knakar. Dessutom är de verkligen fulla av bus. Det har rykt en och annan blomkruka och fönsterlamporna är numera ankrade med dubbelhäftande tejp. Det ska ju jagas flugor o annat oknytt i fönstren trots att det finns massor av sånt att jaga utomhus.

 

Sedan en vecka tillbaka får de vara ute och det har varit spännande värre, både för dem och för mig. Finns ju stoooora träd att klättra i och det är inte utan att man har hjärtat i halsgropen emellanåt. Vet ju att de klarar sig, men ändå ?.. Syrenbuskarna är också kul att flänga runt i, där kan man ju hoppa från den ena grenen till den andra som en apa. Börjar misstänka att det är en del ap-gener i Lucy åtminstone. Hon är tuffast av de två och går gärna iväg och undersöker något på egen hand. Martina är däremot lite försiktig och när syrra drar iväg alldeles på tok för långt från matskålen då stannar hon i hemmets lugna vrå. Däremot var Martina den som var tuffast vid första mötet med Johannes medan Lucy höll sig dold inne bland syrenbuskarna.
första mötet med Johannes

Martina möter Johannes för första gången .....
 

Idag har de undersökt dammen och omgivningarna där. Lucy fick för sig att hon skulle försöka smaka på fiskmaten jag kastade i och hade ett väldigt sjå ett tag. Hon fick tag i en pelletsbit och lät sig väl smaka men när hon skulle hämta nästa var den liiite för långt ut och hur gör man då? Jo, man försöker gå på de där stora gröna bladen som finns där så lämpligt, men det fungerade inte så bra. Man blev ju blöt om fötterna. Martina var med men hon befann sig på andra sidan dammen och försökte fundera ut hur hon skulle ta sig till syrran. Det tog tid och hon blev tämligen våt om tassarna under sin försök men till slut klurade hon ut att det gick att går runt dammen för att komma dit hon ville.

133857-39
Hmmm, fiskmat var ju riktigt gott .... ska nog försöka få tag i lite mer .....

133857-35
Attans också, men blir ju våt om tassarna när man ska försöka få tag i godsakerna .....

133857-37
Hallå där syrran, vart tog du vägen?

133857-36
Ahaaa, där är du .... hur tar jag mig dit nu då?

 

Lucy har även upptäckt att det går en hel drös får bara några meter från dammen och de gav henne nog en hel del huvudbry. Man riktigt såg på henne, när hon satt där på stenen, hur hon funderade på vad det var för filurer samtidigt som hon stadigt följde dem med blicken.
 

De har även upptäckt att det finns ett hus till på tomten och både garaget och fårstallet har undersökts noga. Idag har de haft herrbesök. Grannens katt Trazan har varit här och hälsat på men jag får hålla ögonen på honom för han är inte alltid snäll mot dom.

 Jahapp, här kommer Martina och låter väldigt ynklig och det vet jag vad det betyder. ?Hörru matte, jag vill ha mat nu ?. Annars svälter jag snart ihjäl!? Att hon sen fick mat för en halvtimme sen och att skålen fortfarande är halvfull har ingen betydelse. Får väl låtsas att jag fyller på lite till då så slinker resten ner också *S*.

133857-42
 Mina älskade näckrosor blommar villigt och ymnigt i år .....