Min sons presentation av hunden Jussi....

Nurgle - introducerar Jussi

Jussi är ett svart/vitt yrväder som ännu inte uppvisat några komplex för att inte vara renrasig.

Han är 16 månader gammal och då han inte hamnade under min omsorg förrän han var ca 9 månader så håller vi sakteligen fortfarande på att lära känna varandra.

Än så länge har vi lärt oss följande om varandra:

Han är inte intresserad av att valla får utan mer intresserad av att norpa brödbitarna som slängs in till dem.

Han gillar inte att åka vare sig buss eller tåg men hoppar gärna in i en bil. Dock skäller han på eventuella poliser som vill utföra alko-test.

Han är mer intresserad av att springa efter en boll än att lämna den till husse.
Han har lärt sig att husse är mer intresserad av att kasta bort bollar än att jaga Jussi när han återvänder med dem.

Han har lärt husse hur man kliar honom på magen på rätt sätt även om han ännu inte lärt husse klia honom tillräckligt länge.

Han har lärt sig att det går att klämma sig in under en säng bara man vill.

Han har lärt sig att kattmat är godare än hundmat men ännu inte lärt sig att nå kattmaten efter att den flyttats upp på diskbänken.
Husse har lärt sig att det finns en viss risk att Jussi även föredrar hästspillning men valt att inte undersöka detta fenomen närmare.

Jussi har även lärt sig att det är lättare att ta godiset ur husses jackfickor än att behöva släppa bollen för belöning.



Samtal med Jussi - tangentbordet


= Mmmm.. klia lite högre.. högre.. ahhhh.. där ja.. ahh.. men.. n.. nej sluta inte! neeeejjj

= suck.. nu sitter du där igen.. tittar bara rakt in i den där lådan som lyser.. du märker mig inte ens.

= vad skall jag nu hitta på... hmm.. kanske kan få honom att sluta.. om jag trycker på händerna så han får bort dom från den där brädan han kliar hela tiden...

- sluta Jussi...

= ahh.. det verkar fungera.. han sa något till mig.. fast han stirrar fortfarande sådär tomt in i det där konstiga ljuset.. jag får försöka igen.. om jag trycker in nosen mellan handen och brädan så...

- Jussi!!

= hmm det kanske gör ont.. undrar om hans fastnat på den där brädan.. jag får ta till tassen också...

- Jussi SLUTA!!! GÅ OCH LÄGG DIG!!!

= suck.. vissa är minsann aldrig tacksamma.. går väl och lägger mig på soffan då så kanske han kommer bort dit istället.. den där lådan med ljuset tar han iallafall aldrig med sig någonstans.

= Suck.. han kommer inte.. vad skall jag nu hitta på.. det kliar fortfarande.. och jag har tråkigt.. jag får väl ta och tugga på det här benet då.. konstig han är förresten.. har försökt ge honom benet flera gånger men han vill inte ha det.. oj.. titta... där ligger ju den där konstiga saken som man kan se rakt igenom men inte bita hål på.. låter kul i alla fall.. huh? en fluga? Sådana har jag inte sett på länge.. de där små sakerna som surrar så hemskt är inte lätta att få tag på.. men en har jag minsann fångat.. den var kanske inte i luften förstås.. vid närmare eftertanke så verkade den ganska trött och slö och rörde sig inte särskilt fort över golvet.. men jag fångade den själv i alla fall ... vore kul om man kunde ta dem som är i luften också.. fast konstigt att denna kom nu förresten.. har ju inte sett dem på ett tag

= har trååkigt.. och det kliar.. husse kanske kan klia mig lite.. han är inte bra på så mycket men klia kan han... synd bara att han inte gör det hela tiden..
suck.. han sitter fortfarande och tittar in i den där lådan.. förstår honom inte ibland.. jag menar det är ju en sak att sitta och titta på en fluga som man kanske kan fånga men han bara sitter där.. han verkar inte ens arg på den där lådan.. fast jag tycker nog at than borde klia mig lite mer och den där brädan lite mindre.. det är inte ens en bra bräda.. den smakar inte gott och det är inget riktigt tuggmotstånd i den.. jag kanske kan trycka in nosen under hans hand så han kliar mig istället...

- Jussi.. sluta är du snäll

= ahh .. nu pratade han med mig.. fast han fortsätter klia brädan.. kanske om jag använder tassen också...

*************************
   

Forts. på min hembygd

Här kommer nu en fortsättning på min hembygd och ytterligare fortsättning kommer att komma in senare.

Ute i ladugårdsbyggnaden fanns förutom lägenheterna  ett stort vagnslider, snickarbod, häststall med 4 spiltor varav två byggdes om till hönshus. Själa kostallet eller *fäxet* som det heter där uppe rymde 10 uppbundna kor och det fanns även kalvkättar och svinboxar där inne.  Mellan häststallet och kostallet låg vårt utedass och det var rena storfamiljsdasset. Utrustat med 7 sittplatser i varierande storlek och det minsta hålet var lagom till småbarnen *S*. Dessutom fanns det ett extra dass för tjänstefolket på gården eller för hyresgästerna. Vi fick ju WC inomhus under 1955 men sommartid nyttjade vi fortfarande utedasset.

Det fanns ytterligare en flygel på ladugårdsbyggnaden och där var det sädesmagasin på bottenvåningen och på ovanvåningen förvarades halmen till djuren. Den del av ovanvåningen som låg mellan lägenheterna och halmförrådet var till för höet och i början kördes höet upp dit via en brygga från marken och upp till en dubbelport men senare skaffade man eb fläkt som blåste upp höet i stället.

 

Som de flesta andra hade vi djur på gården. Det första året jag bodde där fanns bara en enda ko, en jerseyko, för mjölk till husbehov och det gick åt en hel del speciellt under somrarna. Då var det mina barn o dina barn och våra ungar som gällde och vi var 8 barn sammanlagt. Den mjölk som inte gick åt till måltidsdryck eller i matlagningen separerades och av grädden kärnades smör. En del ost, speciellt stekost gjorde vi själva och ostkaka till gårdens fester. Hälsingeostkaka skiljer sig väsentligt från den småländska genom att den är gjord helt och hållet på ostmassa som man gräddar i en rund form, även kallad *mullöga*. Själv föredrar jag vår hälsingska ostkaka lite ljummen med hjortronsylt och vispgrädde. Vasslen som bildades vid ostystningen kokades sedan till mesost eller messmör eller så användes den som degvätska vid matbrödsbaket.

Vi hade några hönor för att få ägg till husbehov, ett par grisar och ett par får som till största delen var ullproducenter men ev. lamm slaktades.  På gården fanns också en häst som var en nagel i ögat på de flesta byborna. Det var ju ingen arbetshäst utan en halvblodsvalack som fungerade som familjens ridhäst och kompis och *tocke joll med en häst som inte dög till att arbeta i skogen* hette det bland byns skogsbönder. Nu fick han faktiskt arbeta ibland. Vid höskörden körde vi släpräfsan med honom. Det fungerade men han hade lite bråttom ibland. Dessutom körde vi honom till byns kvarn. Fanns inget annat sätt att ta sig dit då den gamla bron över ån inte höll för traktor och vagn.
 133857-21


Hittade faktiskt en bild på den gamla bykvarnen som idag används som konstgalleri. Tyvärr har tidens tand gått hårt åt den gamla flottningsrännan som man kan se början på ungeför mitt på bron.Till höger om bilden, på motsatta sidan ån, ligger dels ett gammalt vattendrivet sågverk, dels det gamla mjölnarbostället, som till för fem år sen var i min yngsta brors ägo. Vägg i vägg med den ligger den gamla folkskolan som också den var i hans ägo och där jag hade min första bostad när jag återvände *hem* hösten 1989. Jag bodde då i lärarbostaden på ett rum o kök  + en liten kammare innanför köket. det fanns varken vatten eller värme men el var indraget något år innan skolan lades ner i början av 50-talet. Värme fick vi genom vedspisen i köket och en fotogenkamin i stora rummet. Vatten bar vi upp i 25-litersdunkar men första sommaren där drog jag upp en slang från min brors utomhuskran och kunde då även använda diskmaskinen. Nöden är ju som sagt var uppfinningarnas moder *S*.

Det som odlades på gården under åren -54/55 var i huvudsak havre, korn och lite potatis till husbehov. Men sedan utökades hela djurbeståndet så i början av 60-talet fanns det 10 kor, några avelssuggor, ett par galtar, ca 50 höns, kalkoner o gäss plus hästen som då var min avdelning och som jag flängde ut i skogen med varje ledig stund. Under de första åren av 60-talet var jag bara hemma på loven då jag gick i skolan i Lidköping, Västergötland. Det där med att gå mer än 7 år i skolan var inte särskilt vanligt ute i byarna så i stället för att gå i realskolan i Edsbyn eller Bollnäs valde jag bo hos mina morföräldrar och gå i skolan där. 

Sista sommarlovet jag tillbringade på gården låg min mamma på sjukhus och jag fick ensam ansvaret för min tre småsyskon, hushållet och mjölkningen låg också på min lott. Det blev långa dagar men varje dag avslutades men en lång ridtur ute i skogen. Det var mitt andningshål den sommaren och utan det hade jag nog inte orkat med allt jobb och ansvar.  


Ån låg strax nedanför huset och där tillbringade vi många timmar under sommarhalvåret. Vi badade ju varje dag och då det var både strömt och djupt fick vi tidigt lära oss simma. Många timmar spenderade vi med hemmagjorda metspön i hand också. Bästa fisket var vid det privata vattendrivna elverket som låg nästa mitt i en fors lite uppstöms från gården. Det var där man kunde fånga en och annan öring eller harr men det var sällsynt. Nere vid bryggan där vi badade fick man mest bara braxen, mört, aborre och ibland hände det man kunde få en gädda också. Numera sen flottningen upphört så finns det både flodkräftor och  gott om harr där och många timmar med flugspöt har man tillbringat där fram till år 2000 då jag flyttade neråt landet igen.

Flottningen ja, det var ju ett kapitel för sig. vi ungar har nog haft änglavakt många gånger om för ett av favoritnöjena på våren under flottningssäsongen var att hoppa på stockarna ute i vattnet. Oftast skulle vi försöka ta oss över till andra sidan ån via stockarna och även om vi visste det var livsfarligt så gjorde vi ju ett otal försök. Ibland lyckades man och ibland inte. Till gården hörde ett båthus där flottnignsföreningen had sin båt under ickesäsong. Den lånade vi ibland och rodde ned mot sjön och hade vi då otur så öppnades dammluckorna uppe vi kvarnen och stömdraget blev kraftigare i ån så det var inte det lättaste att ro tillbaks motströms igen.

133857-21

Har ju tyvärr ingen bild på själva huset men hittade en gammal bil på Alfta Gästis som under första hälften av 1900-talet var i familjens ägo. Husen är ganska lika då det är samma byggmästare till dem ...dvs min *farmors* pappa.
Enda skilnaden på dem är att huvudbyggnaden på Gästis har en balkong ovanför entrén men på vårt hus fanns balkongen + en stor veranda övertäckt med vildvin på baksidan av huset.


Nu har jag berättat lite om vår gård och husen där. När jag återkommer med fortsättningen ska jag berätta lite om en del av de andra husen i trakten och bakgrunden till de sk *träslotten*.

Lite om min uppväxtmiljö

Jag skall försöka berätta lite om min uppväxtmiljö, dvs Hälsingland i allmänhet och Voxnadalen, Ovanåkers kommun i synnerhet. Trakten är ju lite speciell då det finns en mängd vackra gamla gårdar, s k Träslott, bevarade.


133857-13

Själv har jag växt upp i ett sådant men ändå inte i den riktigt typiska formen av träslott. Vårt hus var byggt så sent som 1914 som bröllopspresent till min styvfars föräldrar. Vid det bygget revs de ursprungliga husen och bara en del av brygghuset, beläget ovanpå den enorma stensatta jordkällaren bevarades, nu användes den delen som garage i stället. Boningshuset var en enorm byggnad med snickarglädje, tinnar, torn och andra utsmyckningar samt målat i en ljust grå nyans. Inomhus fanns det gott om plats, ungefär 300 kvm fördelat på två våningar och därutöver en vindsvåning på drygt 100 kvm och en källare på ungefär 50 kvm.

 

I källaren fanns den stora spånugnen som stod för uppvärmningen av huset och spån fanns det i överflöd på den tiden. Med tre stora sågverk i trakten var det inga problem få tag i bränsle och man hade inte börjat tillverkning av spånplattor heller så sågverken var bara glada bli av med *avfallet*.

 

På bottenvåningen fanns det enorma köket, ett sk serveringsrum med skåp från golv till tak (takhöjden är 3,50 där) en mindre och en större hall, ett bibliotek/herrum, en jättesalong och ytterligare ett rum där vävstolen stod och som så småningom blev TV-rum.

Från serveringsrummet eller från hallen kom man till en bred trappa upp till andra våningens stora hall och där låg mitt rum ovanför köket och föräldrasovrummet ovanför vävrummet. Mellan dessa två rum fanns badrummet och en bastu. Vidare fanns det en sommarlägenhet för den äldre generationen dvs farmor bodde där på somrarna. Den bestod av ett kök med vedspis, matrum, en stor salong och ett sovrum.

 

Bostäder till ev tjänstefolk fanns i ena flygeln på ladugårdsbyggnaden. Där fanns 3 st enrumslägenheter plus gårdens nuvarande bakstuga och brygghus med ett rum för övernattande bagerskor eller annan tillfällig hjälp. Vi hade två av dessa lägenheter uthyrda. I den ena bodde en fiskare med fru o dotter och i den andra bodde en skogshuggare/flottare med fru och son. Vi hade aldrig någon dräng anställd som jag kan minnas men mamma hade alltid en ung tjej anställd som hjälp i hushållet och denna tjej disponerade den tredje av lägenheterna där ute.

133857-17
 

Boningshuset innehöll en hel del för trakten typiska väggmålningar och schablontryckta tapeter. Väggarna i hallen på ovanvåningen var indelad i ett stort antal kvadrater och i varje sådan kvadrat fanns det en kurbitsmålning som tillsammans bildade en bibelberättelse. Om jag inte minns helt fel var det "Den förlorade sonens återkomst" men tyvärr skars dessa ut och såldes vid en modernisering av huset på 60-talet. Här ovan finns en bild på en liknande serie målningar man funnit i en annan Hälsingegård. I övrigt fanns där en hel mängd rena museiföremål på väggarna bl a från vikingatiden, troligen funna på gårdens ägor då man bröt mark där. Föremålen bestod av pilspetsar, spännen i brons och glaspärlor. Det fanns även riktigt gamla jorbruksredskap på väggarna såsom årder, handgjorda grepar och räfsor i trä, målade linberedningsredskap mm mm. Det hände väl att man fantiserade en del runt dessa föremål och försökte föreställa sig dem i användning och om folket som använt dem.

 

I hallen där nere fanns ett möblemang tillverkat av en enda urholkad, enorm tallstam. Ett stort barskåp, bord och två stolar som hade förvaringsutrymme under sitsen. Jag har haft relativt nytagna foton av detta möblemang men tyvärr är de borta för alltid.

 

I det rum som användes som vävrum fick ett uttjänt stort baktråg tjäna som lampskärm. Baktrågen var förresten perfekta att använda som pulkor på vintern. Jag brukade bädda ner mina småsyskon i ett stort sånt och sen dra dem längs vägen upp till byn. De var också perfekta att dra hem matvarorna från affären.

På den där tiden var det inga bestämmelser om hur vapen skulle förvaras och i en av hallarna fanns ett handsnidat vapenställ där husets alla vapen förvarades. Där fanns de vapen som användes vid jakt och dessutom några gamla flintlåsbössor. Min mamma var en av Sveriges första kvinnliga älgjägare och orsakade stor uppståndelse när hon var med på älgjakten första gången. Min bror som har gården idag har ju riktigt vapenskåp men hans hemvärnsvapen förvaras i ett gammalt klockfodral, en del av ett skåp/sekretär som varit gavel på en väggfast fäbodsäng. Har inget minne av att någon fäbodvall hörde till vår gård men det fanns ett antal jaktstugor lite här o var i skogarna som hörde till gården. Någon av dessa kan ju ha varit boningshuset på en fäbod tidigare. Annars hade ju nästan alla gårdarna i byn en fäbodvall där djuren gick på bete under somrarna.


Fortsättning följer!  

Bokskogen blommar!


vitsippor 15apr07




Ljuvliga dagar har det varit ett tag och naturen bokstavligt talat exploderar. Tillbringade förmiddagen idag med rensning i trädgården men under en tur till stan vid middagstid såg jag att det var hela hav av vitsippor ute i bokskogarna. Eftersom jag är bilburen passade jag på att ta med mig kameran ut och göra ett försök att bli kompis med min nya kamera. Har ju tidigare bara jobbat med min gamla systemkamera och det är ju lite annorlunda med digital sådan. Några av bilderna blev riktigt bra men jag upptäckte man kan inte ta alltför närgångna bilder med den. Skärpan blir inte vad den ska vara då.

violer

Hittade även ett ställe där det var en hel matta av luktvioler och det doftade underbart. Kunde inte hålla fingrarna i styr utan tog med mig ett par plantor som ska planteras under syrenhäcken tillsammans med vit- och gulsipporna som redan finns där.

Bokarna har redan börjat slå ut på sina ställen men det är sparsamt ännu. de brukar ju inte slå ut förrän början av maj i södra delen av landskapet så det är bra mycket tidigare i år. Har även sett några björkar som fått musöron och på sina ställen har kastanjen öppnat sina stora knoppar och visar späda blad och början till blomspirorna.

När jag går där i bokskogen bland alla vitsipporna så påminns jag om varför jag valde flytta ner till Skåne igen. Älskar våren här nere och saknade den enormt under min tio år på hemmaplan (Hälsingland). Dessutom mår jag bättre nu oxo och orkar mer och mer för var dag som går. Kommer osökt tänka på Janne Malmsjös låt "Vår bästa tid är nu" för mig heter det "Min bästa tid är nu".......




Fredag den 13:e?

Är inte vidskeplig men kommer osökt tänka på att det kanske ligger nåt i det där med Fredagen den 13:e i alla fall. Skulle dock tro att min hyresvärd tror på det om inte annat.
HAn skulle åka till Stockholm i går och jag skulle köra honom till tåget. Av någon anledning fick han för sig det var fel på bromsarna så han skulle kolla det på macken inna vi fortsatte in till stan. Inget fel hittades och vi fortsatte till bankomaten för han skulle hämta ut pengar också. Den var ur funktion så han fick gå in på banken i stället. På vägen in till stan kom han på att han var nog ganska förvirrad. Som om jag inte visste det innan....det är likadant varje gång han ska resa nånstans så det var ingen nyhet. I vilket fall som helst så kom han på att det nog inte var bromspedalen han trampat i botten utan det var kopplingen *fnisssar när jag tänker på det*. Jag lämnade av honom på stationen och körde hem igen (ska ha hans bil över helgen) och en halvtimme senare ringer han och har glömt plånboken i bilen *suck*. Är nog tur han ska vara på ett seminarium med mat o husrum inkluderat vilket han också konstaterade själv. Hans hustru kom senare och skulle fixa pengar till honom via en av hennes kusiner som bor i Stockholm så det löste sig troligen ändå.

Har fått städnoja ...tror jag .... har i allal fall städat ut en massa i garaget. Körde upp en del prylar till loppisförrådet i går kväll. På vägen hem åkte jag o tittade på min bebis som då var 1 dygn gammal. Min kattbebis alltså *L*. Det fanns tre småttingar där och en var svart och vit, en mörkgrå/vit och den tredje var sköldpadd. Har paxat för den sköldpaddstecknade och funderar på att ev ta den grå/vita också. Skulle tagit foton på dem men mamman hade lämpligt nog parkerat sig längst in i ett skåp i tvättstugan så det gick inte så bra. Får fixa det om ett par veckor i stället.

Idag har jag tömt garaget på gamla färgburkar ....fick ju kickning av Snow att de var kassa allihop. Nu har dom gått till de sälla jaktmarkerna på Återvinningsstationen tillsammans med lite annat bråte. Har dessutom sorterat alla ölburkar efter festen i påskas och det blev en hel säck med pantbara burkar o petflaskor *L*. Dom tittade lite konstigt på mig i affären när jag kom in med säcken men det bjuder jag på. Dom var nog bara avundsjuka för att dom inte fått vara med o dela på godsakerna *S*.

ackorig

Puss o Kram tills nästa gång!!!


Påskfirande i Lilla huset på Prärien

torpet

Påskfirande med LG-invånarna




Onsdag kväll



Klocka 17.50 skulle Ru anlända till Kristianstad C och herr Snowgoogle en kvart före. Hade bestämt med min (goe bussige) hyresvärd att vi skulle hinna handla lite innan så vi åkte hemifrån redan kl 16. Men trots få bilar på Willy´s parkering så var det milslånga köer därinne. Tiden rannn iväg med expressfart och när vi äntligen kom ut till bilen hade båda anlänt. Jag ringde till Ru och bad hennen leta reda på Snow så jag hade dem på samm plats när vi kom i alla fall *S*. Jodå, när jag kom fram hade de hittat varandra och stod o väntade med en varsin öl i handen. Ilastning och sen hem till mig.

Vi fixade mat och satt sen och pratade, planerade o skrattade tills alla tre höll på att trilla ihop av trötthet.

Torsdag


Uppe med tuppen alla tre och efter morronfika o lite frukost så hämtade jag den lånade bilen och vi drog in till stan för att handla till helgens begivenheter. Det går ju åt en hel del mat till 16 personer. Tack o lov inte så mycket folk i affärerna på förmiddagen så det gick riktigt smidigt. Det inhandlades även en present till vår GUD (Tallfot) och hans GUDINNA (Cher).Det är faktiskt ett tag sen vi samlade ihop pengar till den men det passade extra bra o överlämna den nu då vår Tallfot fyllt år förra helgen och det var en av anledningarna till att vi samlades här hos mig.

Nu kom det stora problemet, var ska vi ställa all maten? Kylen fylldes till bristningsgränsen o resten förvarades ute i garaget där det är svalt även dagtid. Lammstekarna hamnade i handfatet i duschrummet då de skulle tina till marineringen nästa dag.

Sedan satte stora vansinnet igång. Mina köksskåp, som höll på att braka ihop efter rördragning o slarv med tillbakasättning av dem, skulle fixas. Puhhh, säger jag bara, men oxo tack o lov för att Snow och Ru finns. Efter en del pusslande fick de dem på plats och min köksbänk med underliggande skåp såg normala ut igen. Sen tog Snow itu med luckan upp till vinden som oxo sabbats under badrumsbygget här. Där hade ett gångjärn gått åt pipan så Snow löste det provisoriskt men luckan ligger där den ligger och kan åtminstone inte trilla ner i huvudet på någon.

Framåt kvällen åt vi kassler med trattkantarellsås och fick sällskap av T1 som skulle iväg och jobba vid 21-tiden. Sparade lite i en doggybag till Kattaskrället *S*. Hon är helfrälst i sånt! Efter maten satt vi och drack lite vin och öl och planerade vidare. Jag var trött som sjutton och knatade in o lade mig och vaknade till när Ru kom in men somnade fort om. Vaknade av o till av en massa fnissande och sen vid 5-tiden då Ru kom o lade sig igen. Hmmmm??? Tassade upp och tog mig ett glas vatten och kröp sen ner i sängen igen.


Fredag


Klev upp kl 7.30 och en halvtimme senare dyker den första Zombien upp i köksdörren och den andra en timme senare och de där två ögonparen kunde man inte ta miste på. Blev alldeles varm inombords när jag insåg vad som hänt *ler med hela huvve*. Fick höra de hade planerat ombyggnad av hela mitt hus. Jisses säger jag bara .... 11 rum o kök och tinnar o torn *S*. Jossi fick besked om planerna när han tittade in på förmiddaen och han gav sitt samtycke till projektet. Han godkände även Snow´s planerade grillbygge bara det inte skedde på baksidan av huset. De fick helt fria händer *S*.

Resten av förmiddagen gick åt till sillinläggning, marinering av kött och lite andra förberedelser inför påskaftonen. 14.30 skulle Kattaskrället hämtas vid bussen och sen magzza vid Centralen. Strax inna vi åkte in till stan kom Carina o Handen så jag hann i stort sett bara krama om dem innan det var dags o försvinna. När vi kom hem igen blev jag förd fram till rabatterna bredvid ytterdörren och där hade de planterat en Klematis på var sida om dörren. Present till mig från allihop. Jag blev jätteglad, har ju länge gått o tänkt skaffa mig såna men har aldrig kommit till skott och nu har jag dem och i rätt färg också....wow!

Det dröjde inte länge förrän nästa gäng anlände. Den här gången en bil från Örebro innehållande tjej39, calles5 och Chiron och nu var majoriteten av gänget samlat. Måånga glada skratt blev det under kvällen och sen ett himla pusslande för att få plats med 11 sovande personer. Det gick faktiskt riktigt bra. Det fanns de som försökte paxa för golvet i duschen men det var redan bokat. Till saken hör att det är golvvärme där *S*. Jag gick o lade mig ganska tidigt men hörde att många satt uppe i köket och pratade långt in på natten.


Lördag


Tidigt uppe och hannfå en kopp kaffe innan alla började droppa in ....vakna alltså .... och kafffebryggaren fick jobba hårt. Sedan var det dags att förbereda mat för dagen. Jag gick fortfarande i morronrocken när det började droppa in fler gäster och det tog nog ett bra tag innan jag fick kläderna på mig. Fixade ägg, några sorters sill, skinkrullar med sparris, tomater med ostsallad, bröd, smör och ost. Då vädergudarna var på vår sida åt vi ute i solskenet.

Herrarna hade börjat fixa till en lite större grill till kvällens begivenheter och nu jagade de allt brännbart som de kunde finna runt husen här. Gamla stängselstolpar, skåp som skulle till tippen, ved som jag inte kunde använda i kaminen ....you name it *S*. De hittade oxo en bit fårstängsel som veks ihop så maskorna inte blev för stora och somsedan brändes av ordentligt för att kunna användas som grillgaller. Inomhus var det rena Gökboet så det var inte att tänka på att vi skulle kunna vara där och äta på kvällen. Det grillades karréskivor och kyckling (som inte hann bli klar innan regnet) och ett par stora lammstekar hade stekts i ugnen. till detta serverades det potatisssallad, vanlig grönsallad med dressing, rosésås och vitlökspuré.Tack o lov hann de flesta få lite mat i sig inna regnet kom och det blev panik med att få in maten under tak igen. Kycklingen hann som sagt inte bli färdiggrillad utan den fick snabbt räddas in under tak och den stektes klar i ugnen dagen därpå.

Tack vare Gökboet valde ett par av gästerna att resa hem på natten och en bil gick till Skara och den andra till Göteborg. Mycket trist faktiskt men man lär sig av misstagen hoppas jag. Själv stupade jag i säng och hörde inte ens musiken trots att jag hade högtalarna i sovrummet. Då är man nog trött skulle jag tro. Men alla hade fått en plats att sova på trots att vi inte utnyttjade T1:s löfte om husrum till ett gäng.


Söndag


Efter en bastant frukost fixad av Ru o Snow så började hemfärden för en del. En bil skulle upp till Örebro men med mellanlandning i Smålandsskogarna. En annan bil skulle till Malmö och någon skulle med tåg till Hbg och en annan till Kalmar...eller Öland om man ska va riktigt petig men dit går det nog inga tåg. Till slut var det bara min son med familj o Ru kvar här och vi kalasade på resterna av lammsteken framåt kvällen. Det blev väldigt tyst i huset sen alla rest iväg. Ru o jag sade vi skulle bara slappa på kvällen och ju längre fram på kvällen vi kom desto mindre ljud fick jag fram. Kraxade som en kråka och det var ordentligt jobbigt att prata överhuvudtaget. Inte första gången jag råkar ut för sånt när jag gått på högvarv några dagar o sen slappnar av. Vet att det går över men det är ganska irriterande ju.


Måndag.


Städning!!! Ru...gogomman ... torkade golven här och det var rena dagsverket. Hon fick tvätta dem minst tre ggr för att få bort allt kladd o indragen smuts. Hittade i alla fall golven så småningom och fick undan all disk så huset blev sig likt igen *S*. Resten av dagen ägnades att fixa bloggar hit o dit, skriva o kommentera div bloggar och sen bara slappa. Kom ju på att i villervallan i går glömde jag ju att folk skulle skriva min gästbok. Ru ordnade den saken från henne o Snow under natten och de andra får väl fixa det i efterhand nästa gång vi ses.


Tisdag (idag)


Tyst som i graven här nu. varit inne med Ru till tåget och det var nästan så tystnade slog emot mig när jag öppnade ödrren vid hemkomsten.

Jag saknar er allihop!!!! Ja ja...nästan alla i alla fall *L*



PS. TACK goe GUD för att du fixade min kompjutter!!!! DS.



Kallt som attan trots strålande sol

image12

Det är vår faktiskt även om nordanvinden är bitande kall och det är ca -5 var natt! Hörde i går att nere i Malmö och i Helsingborg blommar både Magnolia och Japanska körsbär. Jag är inte förvånad! Det skiljer minst två veckor mellan där o här trots att det bara är 9 mil mellan städerna. Men det går framåt med stormsteg här också. Både Vårkragar och Hyacinter blommar nu och på vissa fläckar i trädgården är det som en blå matta av violer. Vit- och gulsipporna är på gång och Vårlöken blommar för fullt. Tyvärr inte med så ymnigt som jag räknat med men Herr Mullvad har härjat bland lökarna i jorden så de har nog bara flyttat på sig. Har ju både tulpaner och narcisser som kommer på ställen jag absolut inte satt dem.

Nu har jag fixat det mesta innan de första gästerna börjar droppa in i eftermiddag. I morgon ska vi iväg och storhandla all påskmaten och sen är huset redo för anstormningen på fredag och lördag.

*Ser enormt fram mot den här helgen i goda vänners sällskap.*

Fiskepremiär?

?ring


Min son ringde tidigare idag och de skulle sjösätta båten och sen ge sig ut en tur o fiska tillsammans med sonen. Lille Julius (2½ år) har tjatat om att fiska med pappa så han kan fånga en *liten fisk* och pappa fånga *stooor fisk*. Sonen försökt tala om att även Julius kan få stora fiskar men nej då, det ska va en liiiten fisk han får *S*. Ska bli spännande o höra i kväll hur det gått. Är nog ingen större risk det blir nåt stort på kroken heller för det finns mest bara *tusenbröder* i den pölen.
För nån vecka sen var sonen med fru och barn ute vid en skogstjärn där det fanns regnbåge men det var inte tillåtet att fiska där förrän idag (1 april). De funderade på att åka dit men insåg att det nog var massor med folk där då vädret är kanonfint och som gjort för en familjeutflykt. Han hinner dit o fiska....går ju ofrivilligt arbetslös i tre veckor till. Han har fått nytt jobb och då han sade upp sig på nuvarande anställning fick han packa ihop o gå hem under uppsägningstiden, med full lön. Han ska ju börja hos en konkurrent sen.

Återgår nu till lite städning igen. Känns som det aldrig tar slut men det är ju jag som inte har ork att ta itu med allt på en gång. Tråkigt men sant. Fyller kanske på lite här under kvällen. Vi får se!!!

Ääääntligen!!!!

Äntligen kan jag duscha i mitt eget hem och behöver inte låna andras. Det är såååå härligt. Nu är det bara en dörr som saknas där inne och den ska komma på plats i morgon. Sen kan jag städa ut byggdammet ordentligt. Har gjort en provisorisk variant av städning nu över helgen bara.

På onsdag brakar det loss! Då kommer de första påskgästerna och jag har sån tur så de anländer med 15 min mellanrum. En från västkusten (Tjörn) och en från Kungliga Hufvudstaden (han låter i alla fall inte som en fiskmås *S*). Bra vi blir några som sköter inköpen på torsdag förmiddag. Det en glömmer kommer någon annan förhoppningsvis ihåg *f-n tro´t*. Resten av de hemliga gästerna dyker sen upp under fredagen från olika hörn i vårt avlånga land. Jodå, de är hemliga ... åtminstone för Joakim *flinar*. Han fyllde nämligen år i går så vi har fixat en smärre överraskning till honom. Han tror han och sambon ska komma hit o ha en lugn påskafton med lite trädgårdsröj och några öl tillsammans med ett par andra gemensamma vänner. Tji vad han bedrog sig!! Blir nog en smärre chock för honom när vi kommer stå här 15 personer o ta emot honom. Ska bli jättekul o träffa alla goda vännerna igen och nu är det bara att hoppas vi får bra väder oxo, så vi kan vara ute så mycket som möjligt. Att hoppas på dräglig temperatur på påskaftons kväll är väl till att ta i men önska kan man ju få göra.

Såg att Mum undrat om det var jag som kommenterat *masken* inne på hennes blogg men jag är oskyldig. Hatar sånt skit i o för sig och har fajtats många gånger när de tryckt ner en sån där äcklig sak över näsan o munnen. Förstår dock att det är enklare för vissa att hantera den, men in i det här huset kommer det ingen. Den dagen jag är så illa däran att jag inte kan hantera min Pari-Boy så är det nog dags för ättestupan *flinar*. Min son, vänlig som han är ibland, anser att med dagens o framtidens åldringsvård får jag det nog bättre om han skickar mig till ättestupan. Benägen hålla med honom faktiskt *L*.

133857-1